Η άσκηση στο γυμναστήριο έχει πολλά θετικά, όπως η δυνατότητα χρήσης πολλών οργάνων, η επίβλεψη από ειδικούς και η συναναστροφή με άλλους ασκούμενους. Ακριβώς όμως επειδή ερχόμαστε σε επαφή με άλλα άτομα, πρέπει να τηρούμε τους βασικούς κανόνες ευγενικής συμπεριφοράς, ακόμα και μέσα στο γυμναστήριο.

 

Για παράδειγμα, μας ενοχλεί ιδιαίτερα όταν πάμε να κάνουμε μία άσκηση και βλέπουμε ότι ο προηγούμενός μας έχει αφήσει όλα τα βάρη πάνω σε αυτό.
Ο κώδικας καλής συμπεριφοράς δεν είναι μια συμπεριφορά που υιοθετεί κανείς για συγκεκριμένες περιστάσεις και σε συγκεκριμένους χώρους, αλλά μια πάγια στάση, ένας τρόπος ζωής με στυλ και σεβασμό για τον άλλο σε όλες τις στιγμές, από την οδήγηση μέχρι το γυμναστήριο. Ακόμα και όταν είστε στο γυμναστήριο, έχετε και κάτι άλλο να σας απασχολεί ενόσω μετράτε τις επαναλήψεις: το αντίστοιχο savoir vivre (κώδικα καλής συμπεριφοράς) του χώρου.

Αναλυτικότερα:

  1. Για να διατηρήσουμε το χώρο καθαρό και για προστατέψουμε πρώτα-πρώτα την προσωπική μας υγιεινή, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε την χρήση πετσέτας. Η πετσέτα του γυμναστηρίου δεν είναι διακοσμητική, έχει σκοπό να απορροφά τον ιδρώτα του σώματος ενώ γυμνάζεστε. Γι’ αυτό την απλώνουμε πάντα επάνω στα όργανα ή στα στρώματα που χρησιμοποιούμε, σκεπτόμενοι τον επόμενο που θα τα χρησιμοποιήσει.
  2. Φοράμε πάντα φρεσκοπλυμένες καθαρές φόρμες και προσέχουμε να μην μεταφέρουμε σκόνες του δρόμου στις αίθουσες του γυμναστηρίου. Ιδανικά, αλλάζουμε παπούτσια στα αποδυτήρια πριν αρχίσουμε το πρόγραμμά μας.
  3. Δεν κάνουμε κατάληψη στα μηχανήματα ή στο διάδρομο. Υπάρχουν και άλλοι που περιμένουν και η κουβέντα σας με τον διπλανό, δεν τους αφορά καθόλου.
  4. Αντίστοιχα, δεν σπάμε τα νεύρα του άλλου που χρησιμοποιεί ήδη το μηχάνημα της επιλογής μας, καθήμενη επάνω από το κεφάλι του σαν τον χάρο. Ούτε ρωτάμε κάθε δύο λεπτά: «Τελειώνεις; τελειώνεις;»
  5. Μόλις τελειώσουμε, τακτοποιούμε τον χώρο. Μεταφέρουμε τα βάρη, βάζουμε στην άκρη το στρώμα και επαναφέρουμε τα όργανα που χρησιμοποιήσαμε στη σωστή θέση. Είπαμε, πάντα υπάρχει ένας επόμενος. Και θυμηθείτε πόσο εσείς εκνευρίζεστε όταν τα βρίσκετε όλα ατακτοποίητα.